2.06.2018
Vandaag vind je in het AD een hele reeks thrillertips van 'mensen die het kunnen weten'. Als hekkensluiter van dit mooie rijtje thrillerlezers en -schrijvers, waaronder Peter R. de Vries, Simon de Waal, Charles den Tex, Bram Dehouck en Martin Schwab, mocht ik ook een thriller tippen. Ik koos voor het boek dat nog vrij recent grote indruk op me maakte: Ik ben Pelgrim van Terry Hayes (verschenen bij A.W. Bruna, 2015). 
Met de Spannende Weken en de zomervakantie voor de deur tien thrillers waar ik veel plezier aan heb beleefd in mijn 'zomaar een thriller top 10'. De boeken zijn met zorg én enige willekeur in de lijst opgenomen, dus laat je niet teveel afleiden door het nummer voor de titel. 
1. Des duivels van Kevin Guilfoile
Hoe ver zou jij gaan om in de ogen van de moordenaar van je dochter te kunnen kijken? Heel ver. Er zijn weinig thrillers die zoveel indruk maakte als dit debuut van Guilfoile. Met een portie kippenvel als uitsmijter.
Ik acquireerde dit boek zelf voor uitgever Holkema & Van Warendorf en verscheen in 2006. Het werd een aantal jaar geleden opnieuw uitgebracht onder de titel Moordenaar zonder gezicht bij Uitgeverij Marmer.
2. Paranoia van Joseph Finder 
Zoals veel van de betere thrillers die ik las werd Paranoia niet dé sensatie die het in mijn ogen had moeten worden. Een sensationele pageturner is het wel. En retespannend.
Paranoia verscheen in 2005 bij uitgeverij Luitingh Sijthoff en werd later verfilmd met o.a. Liam Hemsworth, Gary Oldman, Amber Heard en Harrison Ford. Ik moet de film nog steeds kijken.
3. Spoorloos van Harlan Coben
Ik houd van spannende boeken waarin de hoofdpersoon iets overkomt en dat moet rechtzetten voordat hij (of zij) echt in de problemen komt. Meestal is het dan al te laat. Spoorloos past naadloos in die categorie. Coben is ongekend goed - zeker in zijn vroegere werk. Werkelijk alles in dit boek heeft een reden. En alles eraan klopt. 
Ook Niemand vertellen van diezelfde Coben tip ik maar gelijk. Beide boeken verschenen bij de Boekerij. 
4. De aanklager (Presumed Innocent) van Scott Turow
Houd je van rechtbankdrama's dan is dit boek de klassieker der klassiekers. Een tijdloos verhaal over recht en onrecht. 
Presumed innocent verscheen in 1990 bij uitgeverij Luitingh Sijthoff en werd succesvol verfilmd met Harrison Ford als aanklager Rusty Sabich. Ruim twintig jaar later schreef Turow het vervolg Onschuldig dat je niet links mag laten liggen als je genoot van De aanklager.
5. Ik ben Pelgrim van Terry Hayes
Ik las niet zo heel veel thrillers de afgelopen tijd, maar dit boek wordt door vele lezers op Hebban gezien als een van de beste thrillers van de laatste jaren. Het boek staat al heel lang in de top 5 van de Hebban top 100 en won in 2014 de Hebban Thriller Award. Bijzonder knap is hoe Hayes je meeneemt in deze pageturner van formaat en weg komt met de onwaarschijnlijkheden die in het verhaal verstopt zitten. Dan schreef je een hele goede.
Ik ben Pelgrim verscheen bij A.W. Bruna uitgevers en een vervolg is in de maak. 
6. De verdenking van Michael Robotham
Past ook in de categorie het zou jou kunnen gebeuren en wat dan. In mijn recensie voor Crimezone schreef ik: 'De spanning, het perfecte plot, de prettige vertelstijl, maar vooral de scherpe humor en hartverwarmende menselijkheid maken dit boek tot een fantastische psychologische thriller die me nog erg lang zal bijblijven.' 
And it did. 
De verdenking verscheen in 2004 bij uitgeverij De Bezige Bij. Hoewel ik nog lang niet alles van hem heb gelezen, behoort Robotham tot mijn favoriete thrillerschrijvers. 
7. De valse belofte van Howard Roughan
Wil je dit boek lezen, dan zul je heel erg goed je best doen met zoeken. De valse belofte werd destijds persoonlijk getipt door uitgever Chris Herschdorfer en dat was geen valse belofte. Een verrassende psychologische thriller waarin spanning, humor en actie elkaar continu afwisselen. Helaas werd ook het tweede boek van Roughan geen doorslaand succes en bleef het daarbij. 
Ook van De hoogvlieger, het debuut van Roughan genoot ik met volle teugen. Beide boeken verschenen bij uitgeverij Ambo Anthos.
8. Heilstaat van John Katzenbach
Ik las dit boek jaren geleden. Het moet eind jaren 90 zijn geweest en hoewel ik het precieze verhaal inmiddels vergeten ben, herinner ik wel de indruk dat het op me maakte. In grote lijnen komt het er op neer dat de hoofdpersoon bericht krijgt dat zijn vader wordt beschouwd als de seriemoordenaar die actief is in de pas opgerichte Eenenvijftigste Staat van de Verenigde Staten, die bedoeld is als heilstaat, als veilige haven in een land vol moreel verval en misdaad.
Ik las Heilstaat als Zwarte Beertje-pocket, verschenen bij uitgeverij A.W. Bruna. In 2012 verscheen een nieuwe Katzenbach, De professor, dat overladen werd met goede reviews. Hij staat nog steeds op een van mijn 'wil ik lezen'-lijstjes. 
9. De topman van Jonathan Rabb
Hier had ik ook Het Bernini Mysterie van Dan Brown kunnen noemen of De Da Vinci Code maar de kans is groot dat je net als ik die boeken allang hebt verslonden. De topman van Rabb werd mij door Steven Maat van A.W. Bruna in handen gedrukt met zeven woorden 'Dit. Is. Echt. Heel. Erg. Goed. Lezen.' En Steven had gelijk. De topman heeft vele jaren op nummer 1 gestaan op mijn thrillerfavorietenlijstje. 
De topman verscheen in 2002 bij A.W. Bruna uitgevers. Ik heb het boek vaak opgepakt om weer eens te herlezen, maar eigenlijk durf ik dat niet zo goed... 
10. Het profiel van Val McDermid
Val McDermid noem ik denk ik al meer dan vijftien jaar als een van mijn favoriete thrillerschrijvers. Het begon allemaal met Het profiel - het tweede boek in de reeks met profiler Tony Hill en rechercheur Carol Jordan. Ben je liefhebber van het werk van Karin Slaughter, Patricia Cornwell of Tess Gerritsen dan ga je je op zeker verliezen in deze - inmiddels tiendelige - serie van McDermid. 
Het profiel verscheen in 1998 bij Luitingh Sijthoff. Ook bijzonder goed is McDermids stand-alone thriller De terechtstelling
Back to Top