Ik reik het eerste exemplaar van Ik kan er nét niet bij uit aan Matijn Nijhuis (foto: Scholtes Fotografie)

‘Weet je al aan wie je het eerste exemplaar van je boek wilt uitreiken?’ De te verwachten vraag kwam alsnog vrij onverwacht tijdens de PR & marketingmeeting deze zomer op de uitgeverij. Het schrijven van Ik kan er nét niet bij was bij vlagen niet eenvoudig maar nadenken over ‘de presentatie’ vond ik weer een heel ander uiterste. Ik ben niet zo heel dol op dat in-het-middelpunt-staan gedoe, laat mij maar lekker rommelen achter de schermen. Maar goed, ik wist ook dat ik er niet omheen kon. Een boekpresentatie is een van de weinige mogelijkheden in boekenland om potentiële lezers (en natuurlijk je vrienden en bekenden) te laten weten dat je een boek hebt geschreven. 
‘Daar moet ik even over nadenken’, zei ik. Want om zomaar een BN-er van de plank te trekken voor dat kleine beetje extra publiciteit, dat stond niet hoog op mijn schrijversbucketlist. 
Eigenlijk wist ik op weg naar huis al precies wie het zou kunnen zijn. Maar hoe vraag je iemand die je niet persoonlijk kent het eerste exemplaar van het meest persoonlijke ding dat je ooit hebt gemaakt in ontvangst te nemen. 
Eerst maar even de naam: Matijn Nijhuis. Inderdaad, geen (heel) bekende Nederlander, hoewel vele duizenden mensen zijn stem dagelijks horen en zullen herkennen. Matijn is namelijk nieuwslezer bij de NOS en in die hoedanigheid brengt hij het laatste nieuws tijdens en tussen Radio 2-programma’s naar de luisteraars. In zijn andere hoedanigheid - Matijn is namelijk ook vlogger - geeft hij de mensen bij de radio een gezicht, maar geeft hij zijn inmiddels duizenden fans vooral ook een inkijkje in zijn eigen leven. Een leven mét cp. Werken naast en met Ruud de Wild, Gijs Staverman en Annemiek Schollaardt klinkt misschien al bijzonder maar wat het écht bijzonder maakt is dat Matijn, net als onze Willem, cerebrale parese heeft. Matijn heeft zware hersenschade en is nieuwslezer op de nationale radio. 
In de vlogs hadden we al gezien dat Matijn, net als Willem, zijn rechterhand en -arm vrijwel niet kan gebruiken. Je hoeft geen genius te zijn om in te kunnen schatten dat Matijn ons nog meer hoop en vertrouwen geeft voor wat betreft de kansen en mogelijkheden voor Willem. Hoop en vertrouwen is ten slotte het meest waardevolle duo waar we als ouders van zorgkinderen op kunnen terugvallen. Matijn is voor ons een extra stukje bewijs dat het ook echt kan. 
Ik vroeg het hem via een berichtje op Facebook-messenger. Het antwoord was een enthousiast ‘natuurlijk’. Matijn wilde heel graag het eerste exemplaar van Ik kan er nét niet bij in ontvangst nemen. ’Ben meer dan vereerd!’, volgde daarop. Maar dat had mijn tekst moeten zijn. 
— 
Tip! Abonneer je op Matijns blogs op Youtube. 

Back to Top