Elke stap is er één.
Het is elke stap die telt.
Voorwoord Steptember 2018

Vijf jaar geleden hoorden wij voor het eerst de term ‘cerebrale parese’. Het werd genoemd als oorzaak van de langzaam oplopende achterstand van zoon Willem. Anders dan zijn tweelingbroer Maurits bewoog Willem niet veel en gebruikte hij zijn rechterarm niet. Terwijl Maurits steeds vaker op ontdekkingstocht ging, kon Willem niet eens rechtop zitten, tenminste niet zonder hem vast te klemmen tussen kussens op de bank voordat hij enkele tellen later alsnog omviel. Ondanks de vele, vele uren oefenen bij de fysiotherapeut was er geen verbetering merkbaar. 
Cerebrale parese, legt de kinderneuroloog ons niet veel later uit terwijl ze ons een scan van Willems beschadigde hersenen laat zien. De revalidatie-arts in het ziekenhuis verbiedt ons vervolgens daarop te googelen en verwijst ons naar BOSK: ‘de enige plek waar we onze informatie vanaf mogen halen’. En dat doen we braaf, waardoor we er al snel achterkomen dat we niet de enige zijn. 
Een paar maanden later draag ik de kleine man het revalidatiecentrum binnen. Taxibussen met kleine kinderen, tieners en volwassenen rijden af en aan. Het kúnnen lopen en het überhaupt kunnen bewegen krijgt in mijn hoofd een volledig nieuwe dimensie en verlaat op dat moment definitief het hokje van vanzelfsprekendheid. Het hokje waar het altijd in heeft gezeten. Dag in dag uit zien we Willem en al die anderen oefenen en oefenen. Om te kunnen zitten. Om te kunnen staan. Om te kunnen lopen. Topsport. Twee jaar later lopen we hand in hand het revalidatiecentrum uit. Ik was niet veel vaker zo intens trots en gelukkig. 
Je moet wel eens verliezen om te weten wat winnen betekent. Deze typisch Cruijffiaanse uitspraak zweeft soms door mijn gedachten. En ik denk dat het waar is. Winnen en verliezen gaan hand in hand. Zoals ook voorspoed en tegenspoed. Geluk en pech. Ze wedijveren in een bad vol hoop en dat geldt al helemaal voor mensen die van dichtbij te maken hebben met cerebrale parese. De wereld tussen weten en niet weten. 
Steptember zorgt ervoor dat we er allemaal even bij stilstaan dat bewegen en lopen niet vanzelfsprekend is voor zovelen. Natuurlijk doen wij ook dit jaar weer mee om geld in te zamelen voor CP Nederland (voorheen BOSK). Zodat ze hun goede werk kunnen blijven doen. En nieuwe mensen met nieuwe ontdekkingsreizen kunnen blijven helpen met informatie en onderzoek.
KLIK HIER en steun #teamwillem, want elke stap telt! En élke euro telt. 
#teamwillem #steptember #ikkanernetnietbij

Foto: Harry Scholtes / Scholtes Fotografie

Back to Top